Junioren Tour 2019

Om de jeugdranglijsttoernooien nog beter te maken en spelers en ouders nog meer plezier te laten beleven aan de jeugdranglijsttoernooien is de KNLTB in 2018 hard bezig geweest met vernieuwingen op het gebied van de jeugdranglijst. Bij de wijzigingen zijn verschillende doelgroepen zoals ouders, trainers, Jeugdranglijstcoördinatoren en toernooiorganisatoren betrokken geweest. Alle bruikbare input van de afgelopen jaren heeft geleid tot nieuwe ideeën en verbeteringen die ingevoerd zullen worden vanaf 1 januari 2019. De jeugdranglijsttoernooien heten vanaf 1 januari 2019 KNLTB Junioren Toernooien en de algehele systematiek heet de KNLTB Junioren Tour. Vanaf 2019 zijn de sterren gewijzigd naar de categorieën Goud, Zilver en Brons.

Waarom veranderen we de JRT

We willen voor alle spelers op de juniorenranglijst een ranglijst maken die voor iedereen eerlijk én toegankelijk is. Op deze nieuwe ranglijst wordt rekening gehouden met de wensen en behoeften van alle ranglijstspelers.

Wat gaat er precies veranderen?

 • Een verbeterd wedstrijdaanbod
  Het wedstrijdaanbod wordt beter doordat er meer keuzevrijheid komt voor spelers in het kiezen van toernooien. Er komen in totaal meer speelweken dan voorheen en daarnaast is het door een ‘best of ranking’ niet meer noodzakelijk om altijd alle speelweken te spelen. 
 • Meer keuze vrijheid in het kiezen van toernooi voor spelers
  -Reisafstanden in de hogere sterren worden kleiner
  – Er wordt beter ingespeeld op de vraag naar toernooien uit eigen veld
  – Er komen minder toernooien in vakantieweken
  – Meer uniformiteit met Tennis Europe en de International Tennis Federation
  – Betere seizoensopbouw
 • Meerdere wedstrijden per toernooi
 • Toegankelijke ranglijst voor alle spelers
  Er komt een eerlijker puntensysteem waarin er geen bonuspunten meer zijn voor het spelen van internationale toernooien óf voor een positie op een internationale ranglijst. Het dubbelspel gaat vanaf 2019 zwaarder wegen dan voorheen, hiermee wordt er meer waarde gehecht aan het dubbelspel. Op termijn zullen er in 2019 punten worden toegekend aan de finalisten van Open Junioren Toernooien. 

Hoe zijn we tot deze veranderingen gekomen?

Door veel informatie van spelers, trainers, ouders, ambassadeurs en toernooiorganisatoren van buiten naar binnen te halen wisten we wat we moesten veranderen. Daarnaast lijkt het nieuwe systeem ook meer op de internationale ranglijst zoals bij TE, ITF, de WTA of de ATP. Alle veranderingen bij elkaar zorgen voor de grootste veranderingen in het jeugdtoptennis van de laatste 10 jaar. 

Reglement Junioren Tour

Vanaf 1 januari 2019 geldt er een nieuw en herschreven reglement. Dit reglement is bruikbaarder en leesbaarder voor ouders/spelers/trainers en toernooiorganisatoren doordat het eenvoudiger en korter geschreven is. Daarnaast worden de acceptatie en plaatsing op basis van duidelijkere criteria gemaakt. Informatie die niet relevant is is verwijderd of verplaatst naar de handleiding voor toernooiorganisatoren. In het besluitvormingsproces omtrent het nieuwe reglement zijn de Jeugdranglijstcoördinatoren, de Reglementen commissie en projectgroep Jeugd meegenomen. Lees hier het nieuwe reglement.